Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

[FOTO/VIDEO] Portul Midia: Eroi și călăi. Mii de oi moarte. Cele în viață sunt salvate în aceste momente cu mari eforturi!

FOTO: Letea Wild Horses

În timp ce autoritățile au tăcut complicitar zeci de ore de la producerea teribilului accident naval de duminică în Portul Midia, unde un vas încărcat cu 14.600 de ori s-a răsturnat condamnându-le la o moarte lentă și sigură, presa internațională, ONG-urile și rețelele de socializare au explodat.

Autoritățile, cu excepția pompierilor, au tratat la „și altele” acest subiect, spun ONG-urile aflate la fața locului, și astăzi, dupa zeci de ore la eveniment, veterinarii  Kuki Alexandru Barbuceanu și Ovidiu Roșu aflați pe vas, transmit imagini din timpul operațiunii de salvare care sunt foarte greu de privit.

Au scos 19 oi vii de pe epavă și au găsit alte cel puțin 30 încă în viață, care vor fi și ele aduse pe mal în orele care urmează. Lor li se alătură cele aproximativ 50 pescuite de ISU direct din apă, ieri și alaltăieri. După cum vedeți, se încăpățânează să verifice fiecare oaie și să le scoată pe cele rănite dintre cele deja moarte. Revenim cu amănunte. Cert este că statul român anunțase drept moarte zeci de animale care încă se zbăteau să supraviețuiască. Nu putem ști câte dintre ele au murit din cauza lipsei inadmisibile de reacție și omenie. Când toate acestea se vor termina, o să fim foarte curioși să aflăm cum (nu) și-au făcut treaba cei care erau obligați prin fișa postului să și-o facă.”, transmit reprezentanții ARCA Animal Rescue & Care.

Alte ONG-uri precum Kola Kariola, MDPA, Animals International și altele se află în teren și încearcă să ofere suport uman și logistic, alături de veterinari și pompieri, pentru punerea în siguranță a oilor salvate care sunt tranchilizate în momentul scoaterii de pe epavă.

Operațiunile de salvare vor continua chiar și pe timpul nopții, spun veterinarii de la ARCA, cu toate riscurile. Încă mai sunt zeci de oi vii în epavă.

Gabriel Păun, directorul organizaţiei pentru Europa a organizaţiei „Animal International“, spune, într-un comunicat de presă transmis luni, că o astfel de situaţie nu ar fi avut loc dacă România ar exporta carne, şi nu animale vii: „Această tragedie putea fi evitată dacă existau proceduri pentru astfel de situaţii de urgenţă şi, mai ales, dacă România ar exporta carne în loc de animale vii”. Există și o petiție în acest sens – click aici.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România a transmis Agrointeligența – AGROINTEL.RO un comunicat prin care crescătorii de animale din România își exprimă revolta și indignarea cu privire la tragedia petrecută în județul Constanța.

„Solicităm urgent revizuirea legislației, inclusiv proceduri în caz de criză, pericol de afectare a animalelor și orientarea în noua PAC 2021-2027 către comerțul internațional al României cu produse cu valoare adăugată – carne în carcasă, NU ANIMALE VII! Dacă nu suntem capabili să protejăm animalele în cadrul transporturilor pe distanțe lungi, măcar să avem coloană vertebrală să le interzicem.”, se arată în comunicat.

„Nava a fost autorizată de către DSVSA Constanța din luna martie 2019. Precizăm că actualul director DSVSA Constanța, Geronimo Brănescu, încă din 2018, când era președintele ANSVSA, a modificat legislația privind organizarea și funcționarea ANSVSA trecând punctele de inspecție la frontieră, din subordinea ANSVSA central în subordinea directorului executiv la nivel local, în acest caz, a directorului executiv DSVSA Constanța. Singura instituție abilitată pentru a autoriza și a monitoriza condițiile de bunăstare și sănătate pentru transportul animalelor vii este ANSVSA, prin punctele de inspecție la frontieră. În acest moment, echipe mixte ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, ale ANSVSA și ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor fac verificări privind respectarea prevederilor legale și de  îndată ce vor fi disponibile rezultatele anchetei, acestea vor fi aduse la cunoștința opiniei publice.”, a transmis ieri MADR într-un comunicat de presă.

Între timp, ONG-urile au acuzat autoritățile de lipsă de comunicare, spunând că nu au fost lăsate să intervină la timp. Astăzi, după multe presiuni, medicii veterinari încearcă să salveze atât cât pot, urmând să se găsească procedura legală prin care aceste animale care au scăpat de la o moarte cruntă să poată ajunge într-un sanctuar unde să poată trăi tot restul vieții. Temerea ONG-urilor este aceea că dacă nu se rezolvă acest lucru în timp util, animalele aflate în viață riscă să ajungă pe un nou vas cu direcția Siria.

Operațiunile de salvare continuă și eroii de astăzi merită sprijin și mulțumiri! Iar călăii sperăm că nu vor rămâne nepedepsiți.

„Rămânem aici oricât va fi nevoie și promitem să nu lăsăm nici un supraviețuitor în urmă. Așa era normal să facă și cei din port, încă de duminică. Îi obliga nu doar legea, ci și un cod de onoare al marinarilor care spune că nici o ființă nu trebuie lăsată să moară înecată pe mare. Altfel, mulțumim tuturor celor care ne sprijină: echipajelor ISU și oamenilor obișnuiți care au sărit să ajute. Ne puteți sprijini și voi donând în contul ARCA: RO60 RZBR 0000 0600 1990 7787. Mulțumim.”, este ultimul mesaj transmis astăzi de veterinarii ARCA.

FOTO/VIDEO: MDPA, KOLA KARIOLA, LETEA WILD HORSES, ANIMALS INTERNATIONAL ROMANIA

Sursa: ZiarPiatraNeamt.RO


Sursa: ZPN
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *