Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

”NOROCEL” este alături de copiii și tinerii în situații de vulnerabilitate din județul Bacău

În perioada iulie- noiembrie 2019, Asociația ”Sprijin petru părinți” a implementat în județul Bacău proiectul ”Centrul de resurse NOROCEL”, cu finanțare din partea Cosiliului Județean Bacău. Bugetul total al proiectului a fost de 15.000 lei, din care Consiliul Județean a alocat suma de 13.500 lei. Obiectivele proiectului au fost prevenirea și combaterea riscului de excluziune socială, creșterea calității vieții și promovarea incluziunii sociale și desfășurarea de activități specifice unui serviciu de asistență și suport.

În cadrul ”Centrului de resurse NOROCEL” s-au desfășurat activități de educație nonformală (activități specifice unui club de gătit, activități de învățare mediată), activități de dezvoltare personală (jocuri tematice, activități de creație, activități prin artterapie), atelier de împletituri (din cordele și fir de cânepă), atelier de prelucrare a lutului, consiliere socială, psihologică, vocațională și activități de socializare pentru un număr de 250 de copii și tineri în situații de vulnerabilitate din județul Bacău (mun.Bacău, Valea Seacă, Horgești, Sarata și Holt), cu vârsta cuprinsă între 8 – 24 ani.

Modelul de intervenție propus a avut ca scop îmbunătățirea integrării sociale a adolescenților și tinerilor vulnerabili prin oferirea de servicii către comunitate, unde aceștia pot beneficia de consiliere, sprijin individual și de susținerea participării la activitățile de grup. Intervențiile specifice organizate ca ateliere de lucru au avut în vedere dezvoltarea personală a beneficiarilor, facilitând astfel independența și trecerea mai facilă spre viața de adult și, de ce nu, indirect, educarea comunităților în vederea acceptării, atât de necesare persoanelor aflate în situații de vulnerabilitate.

Deschiderea proiectului a avut loc în prezența unui număr de 83 de invitați, în luna iulie, prin desfășurarea workshop-ului ”Exemple de bune practici – Intervenții și servicii terapeutice oferite în comunitate pentru tinerii cu dizabilități”, bucurându-se de o participare internațională prin prezența reprezentanților Asociației ”ARCHIMEDE” Italia, profesioniști din serviciile de asistență socială din România și părinți ai tinerilor cu dizabilități (din străinătate și din România).

Au avut ocazia de a împărtăși din experiența ca părinte Cristina Butacu, Luminița Buguleț și Marinela Toflia, cadre didactice, reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Persoane cu izabilități și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău. S-au abordat teme referitoare la programele terapeutice adaptate pentru tinerii și adulții cu dizabilități, implementate în cadrul proiectului – MuzikitRo (psiholog Adriana Roșu), greutățile ivite și soluțiile găsite în Bacău în mult doritul învățământ incluziv (prof. psiholog Ramona Cioarec) și rolul psihologului clinician în cadrul intervenției echipei multidisciplinare și implementării programelor terapeutice (psiholog Ovidiu Băleanu).

30 de voluntari și 250 de beneficiari ai proiectului

În cadrul proiectului au fost implicaţi direct în activitățile de educație nonformală şi activitățile de dezvoltare personală 250 de beneficiari, alături de 30 de voluntari (tineri, cadre didactice, mediatori sociali, reprezentanți ai autorităților locale din comunitățile vizate în proiect).

“Ne dorim continuarea activităților, dat fiind faptul că în comunitățile județului partenerii sociali implicați sunt deschiși unei viitoare colaborări. Despre copii, ce să mai spunem, unde-s zâmbete, bucurie și joacă, nu contează cât de grea este sarcina propusă sau cât de mult au de scris la testele vocaționale pe care le completează sau la fișele de învățare mediată propuse”, spune Adriana Roșu, psiholog în cadrul proiectului.

Ca rezultat final al activitatilor desfăşurate în cadrul proiectului s-au realizat peste 250 de lucrări, expuse la sediul ONG-ului.

”Prin activităţile specifice desfăşurate cu elevi şi tineri din judeţul Bacău în cadrul acestui proiect am urmărit îmbunătățirea relațiilor dintre aceştia prin lucru în echipă şi am promovat voluntariatul. Am câştigat astfel un timp de calitate petrecut împreună.”, spune managerul proiectului, prof. Ramona Cioarec.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *