Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Peste 16 milioane de euro s-au întors în bugetul județului Bacău

Vicepreședintele Consiliului Județean Bacău, Silviu Ionel Pravăț, alături de directorul executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C), Daniela Țîțaru și de managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău (S.J.U), Adrian Popa au susținut astăzi, 21 ianuarie 2018 o conferință de presă pe tema sumelor recuperate de la Comisia Europeană în cadrul proiectelor retrospective.

Prin acest mecanism, Comisia Europeană restituie sumele investite de către autoritățile locale în proiecte de investiții considerate de interes local sau regional major, permițând astfel reinvestirea lor în alte proiecte cu impact asupra dezvoltării regionale.

Pot beneficia de recuperarea sumelor investite doar acele proiecte care întrunesc cerințele de eligibilitate pentru instrumentele structurale. Astfel, proiectele retrospective sunt investiții finalizate sau în stadiu avansat de implementare, finanţate de la bugetul de stat sau din împrumuturi încheiate cu instituții financiare internaționale (BEI/BERD), pentru care România poate solicita rambursarea cheltuielilor, cu condiția să îndeplinească condițiile de eligibilitate aplicabile programelor operaționale 2007-2013. Aceste condiții se referă la solicitant, la reprezentantul legal, la proiectul propus spre finanțare în baza cererii de finanțare completată de către solicitant.

”Aceste criterii au fost îndeplinite iar în anul 2018, Consiliul Județean Bacău a reușit să acceseze peste 16.600.000 Euro, bani europeni alocați prin Programul Operațional Regional (POR), în cadrul mecanismului de finanțare al proiectelor retrospective”, a precizat vicepreședintele Silviu Ionel Pravăț, în conferința de presă. Acesta a prezentat și situația defalcată a sumelor recuperate: ”pentru sectorul de sănătate, prin proiectele retrospective POR 2014-2020 a fost recuperată suma de 8.302.586,5 Euro. Din acești bani, o parte au rămas în bugetul S.J.U., fiind folosiți pentru achiziția de noi echipamente medicale, o parte au fost virați la bugetul de stat iar o parte au rămas ca excedent în bugetul județului Bacău. Pentru componenta socială, prin proiecte retrospective POCU 2014-2020 a fost recuperată suma de 8.372.228 Euro care a avut ca destinație – bugetul de stat și bugetul local al județului”.

Sumele pentru infrastructura de sănătate sunt aferente celor două proiecte de investiții în care S.J.U. Bacău este beneficiar, alături de unități sanitare din județele Neamț și Vaslui. Este vorba despre ”Îmbunătățirea accesului populației din județele Vaslui, Neamț și Bacău la servicii medicale de urgență”, cu o valoare totală de 5.647.583,5 Euro și ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județelor Vaslui, Bacău și Neamț”, proiect în valoare de 5.426.146,72 Euro. Din sumele recuperate vor fi realizate realizate investiții în infrastructura sanitară.

Pentru componenta de servicii sociale, sumele provin din proiectul ”TEAM-UP: progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, al cărui obiectiv este creșterea calității sistemului de asistență socială și a numărului de asistenți maternali la nivelul comunității.

Proiectul este implementat la nivelul întregii țări iar până la finalizarea acestuia, în 2023 își propune formarea profesională a celor aproximativ 11 000 de asistenți maternali activi dar și angajarea a peste 4.000 de noi asistenți maternali.

D.G.A.S.P.C. Bacău este partener în acest proiect iar sumele recuperate se referă la finanțarea/restituirea cheltuielilor salariale aferente remunerației asistenților maternali existenți în sistem din anul 2014 până la 30 august 2018.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *