Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Un cerc de informatică inedit în Bacău – Programare cu răbdare

Peste 150 de copii din Bacău și orașe alăturate (Onești, Roman, Târgu Ocna, Piatra Neamț, Adjud etc.) se întâlnesc, sâmbătă de sâmbătă, la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău. Aici, în șase săli de clasă elevii se întâlnesc cu studenți și cadre didactice din centrele universitare din țară sau din străinătate, precum și cu specialiști din industria IT.

 

Asociația EduSoft desfășoară aceste activități sub denumirea „Programare cu răbdare”. „În domeniul informaticii nu poți obține rezultate decât dacă ai răbdare, ești perseverent și muncitor.” ne-a declarat domnul profesor Bogdan Pătruț, lector dr. la Facultatea de Informatică din Iași.

Organizatorii susțin că, deși industria IT oferă astăzi locuri de muncă multe și bine plătite chiar și în România, elevii sunt privați de oportunități, deoarece numărul de ore de informatică din curricula școlară este foarte redus (de pildă o singură oră pe săptămână la profilul „matematică-informatică”.

Organizatorii s-au așteptat să vină doar câțiva copii, dar fiind așa mulți, au organizat deschiderea activităților clubului de informatic[ în sala de sport a liceului, singurul spațiu suficient de încăpător.

Activitățile încep la ora 9, de fiecare dată cu prezentări motivaționale, urmând ca apoi copiii să exploreze lumea programării în C/C++, C#, Python, PHP etc., iar o grupă de performanță se pregătește pentru olimpiada de informatică.

Printre cei invitați, până acum au fost patru tineri foști bursieri Facebook, Google și Mozzila. Bianca Costin de la WellCode (Cluj), un start-up care își propune să-i învețe pe copii programarea de la zero, ne-a mărturisit: „Am fost entuziasmați să văd interesul atâtor de muți copii față de programare și ne-am bucurat foarte mult că mulți au auzit de platforma noastră.” La celelalte activități, copiii s-au întâlnit cu Petru Trâmbițaș (WellCode, Cluj), Mihai Volmer (Codette), Tiberiu Socaciu (Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava), Simona Vârlan (Facultatea de Informatică din Iași), Cristian Avătavului (IBM București), Giorgiana Vlăsceanu (Bitdefender București) și alții.

O elevă a scris pe pagina sa personală „Nu pot crede că se întâmplă așa ceva în Bacău. Sunt uimită, dar mă simt binecuvântată. Primim de la acești oameni, care ne dăruiesc din timpul lor, o motivație puternică privind urmarea unei cariere în informatică și recomand oricărui licean pasionat (sau care ar vrea să învețe mai mult) să vină sâmbăta la Vrănceanu.”

Plecând de la ideea că elevii au interese diferite (algoritmică, grafică, proiecte complexe, crearea de jocuri, web-design etc.), aceștia au fost grupați în mai multe grupe. Paul Diac, fost angajat Twitter și Facebook, care pregătește olimpici la informatică a fost surprins să constate că „elevii sunt chiar buni, se poate lucra frumos cu ei”.

La întâlnirile următoare sunt așteptați și Prof. Dr. Adrian Atanasiu (Universitatea din București), Prof. Dr. Simina Brânzei (Universitatea Purdue, SUA), profesorii Szabo Zoltan, Adrian Panaete și Dan Pracsiu, care se ocupă de lotul olimpic al României.

Copii sunt atrași și de teme legate de dezvoltarea jocurilore 3D. De acest lucru se va ocupa Irina-Mădălina Bejan, o tânără cu experiență la Google, Gemini CAD Systems și Sprocket, director la Girls Who Code – Iași și ambasador la Girls in Tech.

Ioana Rădulescu (de la Tremend Software Consulting, București) va fi și ea prezentă pe 8 decembrie și va vorbi despre etapele realizării unui proiect, urmând ca la a doua întâlnire cu elevii băcăuani să facă o aplicație concretă, punându-i să rezolve diferite sarcini în echipe.

Detalii despre orarul activităților și despre înscrierea la cercul „Programare cu răbdare” se găsesc la http://programarecurabdare.ro, site găzduit de Romania Host.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *