Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Investiţii de 49 de milioane de euro în reţeaua de apă a Oneştiului

  • Aplicaţia va fi depusă în primăvara 2019, după care RAJA va trece la achizițiile publice –  Uniunea Europeană va asigura 36,75 milioane de euro, iar 4,9 milioane de euro vor veni de la bugetul de stat –  municipalitatea va contribui cu mai puțin de un milion de euro, în timp ce RAJA Constanța va cofinanța cu 6,37 milioane de euro

RAJA Constanța, singurul operator de apă-canal în Onești, dar şi din judeţele Moldovei, pregăteşte investiţii de anvergură, în majoritate din fonduri europene. Este vorba de 49 de milioane de euro obţinuţi de RAJA SA și consultanții de la Fichtner GMBH printr-o aplicație pe POIM 2014-2020 (Programul Operațional Infrastructură Mare) intitulată „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești” ce va conduce la eliminarea definitivă a tuturor problemelor tehnice ale sistemului de apă și canalizare. RAJA va realiza investiţiile prevăzute în programul de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în perioada 2017-2020, lucrări ce vor asigura conformarea la directivele Uniunii Europene privind protecția mediului și calitatea serviciilor. Investiţiile necesare pentru municipiul Onești sunt extinderea/ reabilitarea reţelei de canalizare pe o lungime de aproximativ 37 km și extinderea/ reabilitarea rețelei de alimentare cu apa pe o lungime de aproximativ 110 km. La un an şi jumătate de când a preluat Oneştiul, cea mai mare problemă în realizarea acestor obiective o reprezintă pierderile de apă din reţea, presiunea scăzută şi reţeaua învechită de conducte.

„Ne-am asumat pierderile și din prima zi am început să furnizăm apă 24 de ore pe zi.  Cele mai tinere conducte din Onești au 32 de ani, iar unele ating venerabila vechime de 90 de ani. Până acum, RAJA a cheltuit peste 5,4 milioane de euro din buzunarul propriu, iar cu acești bani a reabilitat sediiile, a înlocuit toți contorii, a trecut de urgență la reabilitarea rețelei de apă și canalizare.  Dar cea mai importantă măsură a fost optimizarea funcționării sistemului în ansamblu, prin reducerea presiunii la intrarea în oraș pe cele 4 conducte, de la 7-8 atmosfere, la 4 atmosfere. 

A fost necesară construirea, tot din fonduri proprii, a 12 stații de ridicare a presiunii, mai aproape de consumatori, iar rezultatul imediat a fost scăderea numărului de avarii”, a spus Aurel Presură, director general adjunct RAJA SA, în cadrul conferinţei de presă susţinută joi în Oneşti. Prin construirea acestor staţii de ridicare a presiunii, numărul avariilor din oraș a scăzut de la o medie de 5,5 la 2 pe săptămână, iar în zona de jos a Oneştiului au scăzut la jumătate.  „Pierderile au scăzut de la 80% până la 50-55%. În România, media este de 54%, iar în Italia, 64%. Pierderile contează enorm, pentru că 30% din costul unui metru cub de apă este energie, iar prețul acesteia s-a dublat”, a mai precizat directorul Presură.

În perioada următoare, RAJA va investi într- nouă sursă de apă, o stație de tratare, o stație de epurare modernă, reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare. Se vor efectua lucrări pe 29 de străzi, pentru alimentarea cu apă, iar pe nouă străzi se va moderniza canalizarea. Din proiectul de 49 de milioane de euro, Uniunea Europeană va asigura 36,75 milioane de euro, iar 4,9 milioane de euro vor veni de la bugetul de stat. Municipalitatea va contribui cu mai puțin de un milion de euro, în timp ce RAJA Constanța va cofinanța cu 6,37 milioane de euro.

Cele mai mici tarife la apă din ţară

Operatorul constănțean a preluat de la 1 iunie 2017 furnizarea apei în regim non-stop după mai bine de 17 ani în care acest serviciu a fost furnizat în municipiu cu intermitențe, în unele perioade furnizarea apei făcându-se chiar și în regim de doar şase ore pe zi. În toată aria de operare, S.C. RAJA SA percepe tarife unice pentru prestarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, prețurile practicate fiind următoarele: 1 mc apă – 4,46 lei cu TVA inclus; 1 mc canal – 4,32 lei cu TVA inclus. Prețul total perceput pentru prestarea serviciilor de apă și canalizare este de 8,78 lei cu TVA inclus. Având în vedere prețul plătit de oneșteni ( 9,87 lei – apă potabilă, canalizare și apă meteo), dar și faptul că RAJA Constanța nu încasează tariful pentru apele pluviale de la abonați, rezultă că oneștenii plătesc cu 1.09 lei / mc mai puțin pentru prestarea serviciilor de apă și canalizare. Mai mult, conducerea societăţii dă asigurări că acest tarif nu va fi modificat până la sfârşitul anului, însă de anul viitor nu este exclusă o eventuală scumpire.

„Nicio dezvoltare pe bani europeni nu se face dacă nu există o strategie tarifară. Vor fi modificări, dar nu foarte mari. Trebuie să ținem cont că tot ceea ce folosim, de la energie la materii prime, s-a scumpit”, a precizat Presură. Totodată, noua legislație obligă introducerea în preț a „tarifului meteo”, care va contribui cu maximum 3-4% la prețul total.

RAJA Constanţa, pentru prima oară în Bacău

S..C. RAJA S.A. Constanţa a devenit primul operator regional de apă ce funcţionează nu numai în judeţul Bacău, ci şi în toată Moldova, cu toate că Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa este cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate. Totodată, este membru cu drepturi depline în Asociația Internaţioanală a Apei (IWA) şi primul operator care a primit Licența de Operare Clasa I pe o perioadă de cinci ani. Are un acționariat format din 34 de consilii locale și județene şi deservește peste 3.000.000 de locuitori din județele Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Prahova.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *