Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

„Cânt România în lume”, în al 44-lea an de viață neîntreruptă cu Ansamblul Folcloric „Privighetorile Zeletinului“

Poate puțini cunosc faptul că viața acestui Ansamblu nu a cunoscut momente de întrerupere, de odihnă, de la apariție, de la înființare și până în prezent.

Astfel, după diverse concursuri, evenimente folclorice, culturale, la care Ansamblul a participat, în luna aprilie am avut onoarea de a fi invitați, a fi prezenți la „OMAGIUL CĂRȚII ȘI CULTURII VASLUIENE”, ediția a IV-a. Voi aminti o parte din personalitățile care au participat: profesorul universitar director Alexandru Ionescu, academicianul Ionel Miron, academicianul Constantin Toma (…). Au fost acordate diplome de onoare și diplome de merit personalităților ce au participat din Iași, București, Vaslui, Bârlad, Bacău (dirijorul și Ansamblul „Privighetorile Zeletinului“), Germania, Austria, Italia, Canada, Elveția și Israel.

De asemenea, în același cadru, într-o atmosferă încântătoare, s-a lansat Cartea …77…NODURI CULTURALE ȘI SEMNE AMICALE, EDITURA PIM, 2018, de Dumitru V. Marin. Am avut pentru a doua oară privilegiul de a scrie în cartea respectivă o scurtă istorie a Ansamblului și însemnări ale unor mari personalități despre performanțele Ansamblului „Privighetorile Zeletinului“.

Nu a fost pentru prima dată când Ansamblul s-a prezentat în fața unor asemenea personalități de excepție cu un concert de excepție.

În perioada ce a urmat am continuat pregătirea pe grupe, cu copiii înscriși pentru a studia diferite instrumente, am propus noi piese instrumentale și vocale în repertoriu și săptămânal, după cum este tradiția, am continuat repetițiile pentru noi concerte și confruntări în concursurile la care urma să ne prezentăm.

Strădania, munca fără întrerupere, cu o dorință inimaginabilă de perfecționare, de afirmare și de a transmite cele mai nobile sentimente prin intermediul artei sunetelor tuturor celor ce doresc să-și aline sufletul, să asculte acest minunat Ansamblu, a condus la ideea de a întocmi un nou Proiect Județean, care și anul acesta a prins viață.

De amintit este faptul că obiectivele propuse pentru anul în curs, cuprinse în proiectul respectiv, aveau în prim plan participarea la Concursul Internațional al Artelor, Theodore Coresi – Dochia, județul Neamț.

După cum am încercat să precizez, finalizarea proiectelor întocmite este de durată, nefiind sigur de ziua aprobării lor, și din acest motiv am apelat pentru deplasare la doamna Președintă Gabriela Achihăi, FSC Bacău, căreia îi mulțumim foarte mult. Voi aminti o parte a invitației:

 

„ASOCIAȚIA VOX ARTIS PIATRA NEAMȚ
PRIMĂRIA DOCHIA ARTCOR VIENA
INVITAȚIE
Către: Ansamblul „Privighetorile Zeletinului”
ASOCIAȚIA VOX ARTIS PIATRA NEAMȚ/ARTCOR VIENA și PRIMĂRIA DOCHIA NEAMȚ are onoarea a vă invită la Festivalul-Concurs Internațional al Artelor, Theodore Coresi – Dochia, județul Neamț, în zilele de 28-29 iulie 2018.
[…]
Cu aleasă prețuire și înaltă considerație,
Profesor universitar director Theodore Coresi
Președintele fondator „Festivalul-Concurs Internațional al Artelor, Theodore Coresi“
(…)”
Deoarece anul trecut 2017 am fost laureați ai Festivalului-Concurs Internațional, în acest an am avut onoarea și am fost invitați de a participa în afara concursului, cine și-ar fi imaginat vreodată, cine ar fi avut măcar curajul de a se apropia doar de scenă la un asemenea festival, dar să concertezi și să uimește juriul prin interpretări de o rară simțire și profesionalism.

Voi aminti o parte din membrii juriului:
– Președintele Fondator, Președinte de onoare, Profesor universitar dr. Theodore Coresi, artist liric, Viena;
– Președintele Festivalului-Magister Dumitru Verijanu, sculptor, Viena – Sant Petersburg – Chișinău;
– Președintele juriului Cosmin Marcovici, artist liric, Opera Națională Română – Iași;
– Profesor doctor Cătălina Lal-Coresi, soprană Opera –Viena;
– Maestru dirijor, profesor universitar, director, etnomuzicolog Constantin Arvinte, care în acest an a împlinit onorabila vârsta de 92 de ani.

Cu ani în urmă, am avut deosebita onoare de a-mi fi înmânate diplome cu premiul I, la etape județene, unde Maestrul Constantin Arvinte a fost președinte al juriului.
La sfârșitul concertului, asistat atât de membrii juriului cât și de artiștii prezenți la concurs, Președintele Theodore Coresi, artist liric – Viena, a urcat pe scenă felicitând membrii Ansamblului, înmânând în același timp o diplomă de excelență, de asemenea și un trofeu din partea juriului. A fost o surpriză cu totul încântătoare, de necrezut, când celebrul artist a spus: „Și acum vom cânta împreună”.

Și eu, dar și copiii am rămas uimiți, dar și încântați. Mai cântasem împreună și anul trecut, dar, de data aceasta a fost pe moment, am început și am cântat în secunda următoare fără a ști că vom cânta fără repetiții. Cred că am visat, nu pot să cred că asemenea minune s-a întâmplat. Ca întotdeauna am simțit voia Bunului Domnului Dumnezeu.

Festivalul de Folclor „Zilele Comunei Căiuți“, 29 august 2018

La Festivalul de Folclor „Zilele Comunei Căiuți“ am fost invitați de domnul primar al Comunei Căiuți, Gabriel Orândaru și de domnul Președinte al Asociației Culturale „Căluțul”, Francisc Enănășel. Au participat ansambluri folclorice din diferite zone din țară. Am evoluat cu un concert extraordinar, bucurându-ne de un succes deosebit. Participarea la festival a fost posibilă cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău.

Festivalul Concurs Internațional de Folclor Roma – Italia, 8-9 septembrie 2018

De fiecare dată, atunci când primim o asemenea invitație, apar și grijile. Poate, și, cu siguranță, înainte de toate grija de a pregăti o interpretare în așa fel încât, precum se spune, „să vibrezi tu însuți și să faci și pe alții să vibreze”. Nu este deloc ușor, reprezinți un județ, reprezinți o țară, dar, oricât de pregătiți am fi, dacă ai străluci prin interpretare, dacă nu reușești să găsești surse de finanțare pentru deplasare, masă și cazare, la fel cum s-a întâmplat mai tot timpul, stai acasă cu toată virtuozitatea, execuția de excepție și dorința de a se reprezenta valorile miraculoase ale culturii populare românești.
Iată că a sosit momentul în care Consiliului Județean Bacău a fost aproape de noi și a aprobat Proiectul „Cânt România în lume”, reușind astfel să avem asigurate condițiile de transport, masă și cazare, pentru a participa și concura la nivel internațional. Mulțumim pe această cale tuturor membrilor Consiliului Județean Bacău și domnului Președinte Sorin Brașoveanu. Este de apreciat gândul lor și dorim să amintim faptul că am reprezentat cu cinste și onoare Județul Bacău. Pe afiș și banner scria: „România, Bacău”.

Doresc să amintesc faptul că, ajunși la Roma, după cazare și odihnă, am pornit de dimineață într-un ritm lejer, încercând să vizităm o parte din celebrele monumente și edificii, unele din culmile gândirii și civilizației omenirii. „Roma însă a rămas de-a lungul a 27 de veacuri, spre a vesti posterității, biruința geniului omenesc asupra timpului care trece”.

Am vizitat zidurile străvechi ale Coloseum-ului, giganticului amfiteatru clădit sub domnia lui Titus și Vespasian, apoi San Giovanni în Laterano, San Paolo de Mura, Piazza San Pietro, La Pieta di Miechelangelo, Piazza Navona, Il Faro Traiano, La Fantana di Trevi, Santa Maria Maggiore, La Capele Sixtina, Piazza de Spagna, La Bocca della Verita, La Scola Santa, Piazza Venezia, Campidaglo, Altare della Patria, Via Flori Imperiali. „Cine a văzut Roma își dă seama că o întreagă viață nu ajunge spre a cuprinde tot ce secole de glorie au făurit etern în cetatea Eternă” George Sbârcea.

După întoarcere, am mers spre sala de concurs, cunoscând programul de desfășurare a Festivalului, timpul acordat Ansamblului nostru, am așteptat pe scenă urmând a evolua. După primele acorduri s-a făcut o liniște de nedescris. Nimeni nu s-a așteptat la o asemenea interpretare, orchestra fiind alcătuită din copii.

După încheierea repertoriului propus pentru concurs, coborând de pe scenă, am fost înconjurat de o parte din membrii juriului și de o mare parte din spectatori, care au felicitat membrii Ansamblului: ai orchestrei, grupului vocal, de asemenea soliști vocali și instrumentiști. Au cerut autografe, au notat în Cartea de Onoare a Ansamblului. O trăire tulburătoare, încântătoare, total neașteptat momentul, o trăire binefăcătoare a sufletului, aproape stânjenitoare, necrezând că am merita, dar … parcă meritată…, nu știu de ce s-au sfătuit, ferindu-se de mine să scoată la iveală adevărata trăire a fiecărui sunet ce se simțea a fi plin de viață și de expresivitate. Parcă au făcut în ciudă, de o modestitate uimitoare, dar cu mult, enorm de mult bun simț, în măsura modului în care reușesc să dea viață fiecărui sunet.

Un membru al juriului, Luca Franciscani, s-a ridicat în picioare nereușind pe moment să scoată un cuvânt, apoi: „Incredibil, nu poți crede. Rămâi mut. Am ascultat multe orchestre profesioniste, foarte bune, dar acest Ansamblu a ridicat sala în picioare, reușind să facă a vibra orice firișor, reușind să interpreteze perfect, altele mai greșesc, dar aceasta nu: FELICITĂRI!”
Aproape au stat la rând pentru a consemna în Cartea de Onoare a Ansamblului, de a felicita și de a vorbi cu membrii Ansamblului și cu dirijorul. Membrii Ansamblului fac parte din generații diferite. Aceștia, după cum am amintit, i-au încântat nu doar pe spectatori ci și pe membrii juriului. „O interpretare excepțională, o virtuozitate rară”, a conchis juriului.
Am avut și șansa de a evolua într-o sală cu o acustică extraordinară, care a scos în evidență toate nuanțele interpretării. Publicul s-a ridicat în picioare și a aplaudat îndelung, solicitându-ne să interpretăm și alte piese. La concurs, mai ales la unul internațional așa ceva nu se face, dar la Roma așa s-a întâmplat. Toți membrii Ansamblului au fost de-a dreptul cuceritori.

Ansamblul a cucerit TROFEUL FESTIVALULUI CONCURS. Atât Ansamblul, cât și grupul vocal au obținut premiul I. Tot premiul I au obținut și solistele vocale: Bianca Mihaela Grosulescu, Maria Marcela Balan, Irina Mirela Marin, Melania Ivan (solist vocal și instrumentist vioară), care este elevă a Colegiului Național de Arte „George Apostu“ din Bacău, Mădălina Georgiana Șogor (solist instrumentist, vioară), Gabriela Elena Stan (solist instrumentist vioară), Ioana Evelina Dimitriu, care este absolventă a facultății ieșene de matematică, membră a Coralei „Universitas” a Universității „Al.I. Cuza” Iași. Melania Ivan, împreună cu Ioana Evelina Dimitriu au debutat la „Privighetorile” de când erau la grădiniță…

S-a notat în Cartea de Onoare a Ansamblului:
„Mă adresez vouă, dragi mici și mari muzicieni și maestrului dirijor, profesor Nicolae Popa.”.
„Excelent! Nemaipomenit! Un Ansamblu cu o interpretare încântătoare, cu o ritmică proprie și cu inflexiuni melodice, o parte de o expresivitate pe cât de simplă și directă pe atât de vie și de colorată, fără grijă de dificultăți, cu o unică forță spirituală. Cât de natural și de neforțat sună. Stilul, interpretarea, virtuozitatea, tehnica neasemuită și extrema corectitudine a execuției îndreptățesc întru totul marele succes pe care l-a obținut. Aripi de mâini, aripi de suflet, aripi de gând!
Vă doresc mult succes în drumul vostru spre a cuceri în continuare înaltele culmi ale sufletelor celor ce au onoarea de a vă asculta și sper că voi mai avea deosebita plăcere de a-mi mângâia sufletul cu muzica voastră.
Cu înaltă prețuire,
Președintele juriului Salvatore Schiarrini, compozitor”

Despre participarea noastră la Festivalul-Concurs Internațional de la Roma au aflat și locuitorii preafrumoasei așezări de la malul mării Tirreniene-Mare Tirreno, care în aceeași perioadă, dar nu în aceeași zi, sărbătoreau Montalto di Castro înființarea Asociației Culturale „INSIEME ITALIA-ROMÂNIA”. În Montalto am fost invitați de a susține un concert alături de alte formații. Am încântat în așa mod spectatorii astfel încât Președintele asociației ne-a propus să susținem un concert pe 1 decembrie 2018 în aceeași superbă așezare, cu promisiunea de a asigura transportul, masă și cazare. La acel concert din Montalto di Castro a asistat și preafrumoasa doamnă, care impresionată de acordurile miraculoase ale Ansamblului ne-a făcut invitația de a concerta în zilele Crăciunului, 25, 26 și 27 decembrie 2018 la Restaurantul Complexului Hotelier, de pe litoralul Mării Tirreniene, al cărei patroană este, asigurându-ne transportul, masă și cazarea.

Pe lângă prestația de excepție la Festivalul-Concurs Internațional de Folclor și premiile obținute, membrii Ansamblului au avut fericita ocazie de a vizita la Roma monumentele și edificiile amintite, ceea ce alți copii doar în vis și-ar putea permite.

Festivalul – Concurs de Muzică Populară și Ușoară pentru copii și tineret, ediția a IV-a „Doinele Trotușului”, Onești, 13 octombrie 2018

Am fost invitați de ASOCIAȚIA CANTORES ANIMAES ȘI CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR ONEȘTI de a participa la Festivalul – Concurs de Muzică Populară și Ușoară pentru copii și tineret, ediția a IV-a „Doinele Trotușului”. Au participat ansambluri și grupuri artistice, soliști vocali și instrumentiști din întreaga țară. Și la acest festival am concertat în afara concursului, reușind să impresionăm în mod deosebit spectatorii, atât din zonă, cât și pe cei ce au concertat, veniți din întreaga țară. Președinta festivalului și a juriului Lucica Mușat mi-a înmânat două diplome de excelență, una adresată dirijorului și una Ansamblului.
Participarea la acest festival a fost posibilă cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău.
Am reprezentat România că niște profesioniști, așa ni s-a spus, iar în afara țării suntem priviți ca niște virtuozi.

Profesor Nicolae Popa, dirijorul Ansamblului Folcloric „Privighetorile Zeletinului”
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *