Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Străinii au ales Bacăul ca să se trateze gratuit

După transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 24/2011 privind asigurarea asistenţei medicale în statele membre ale Uniunii Europene, românii pot merge să se trateze în clinicile din străinătate. Asistenţa medicală este decontată de Casa Naţională de Asigurări de sănătate şi înseamnă servicii de sănătate furnizate pacienţilor pentru: evaluarea, menţinerea sau refacerea stării lor de sănătate, inclusiv prescrierea, eliberarea şi furnizarea de medicamente şi dispozitive medicale. În judeţul Bacău se manifestă un fenomen invers, cel al străinilor care vin să se trateze în România pe baza cardului european de sănătate. Astfel, zeci de cetăţeni străini au beneficiat de la începutul anului de tratamente decontate de ţara de origine. Asta datorită unor formulare europene care le permit să acceseze servicii medicale de urgenţă în judeţul Bacău, astfel încât  Casa Judeţeană de Asigurări Bacău a emis zeci de facturi către alte state europene.

Dan Stoica

„Interesant este că, în comparaţie cu anul trecut, a scăzut numărul pacienţior români care se tratează în străinătate, însă a crescut activitatea în sens invers. Adică cetăţeni europeni care s-au mutat în judeţul Bacău, unii prin căsătorie, sau români care sunt angajaţi la companii din străinătate care au ales formularele E 106 sau E 109 pentru familiile lor, astfel încât ei sunt beneficiari ai pachetului de bază de servicii medicale finanţate de statul unde este asigurat” , spune Dan Stoica, director relaţii contractuale CJAS Bacău. În evidenţă figurează  360 de străini care beneficiază de formulare europene pentru servicii medicale de bază, în timp ce peste 1.700 de băcăuani au solicitat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bacău certificate înlocuitoare de card pentru a beneficia de servicii medicale de urgenţă in statele Uniunii Europene.  CJAS Bacău a emis deja peste 70 de facturi externe în Germania, Italia, Spania, Polonia sau Slovenia.  “ Formularul E 106 este un atestat de drept la prestaţii în natură de asigurare de sănătate, maternitate pentru persoanele care îşi are reşedinţa în alt stat decât în statul competent. Acest formular se eliberează de către instituţia competentă de la locul de muncă, pentru a le permite lucrătorului şi membrilor familiei sale care îşi au reşedinţa cu acesta pe teritoriul altui stat membru, să beneficieze de prestaţiile în natură de asigurare de sănătate, maternitate, acordate în contul instituţiei competente, de către instituţia din locul de reşedinţă, în conformitate cu prevederile legislaţiei care se aplică. Acest formular este folosit de asemenea de către membrii familiei şomerului dacă aceştia nu rezidă cu şomerul. Formularul 109 este certificatul care atestă dreptul la asistență medicală în țara în care locuieşte asiguratul, atunci când aceasta nu coincide cu țara în care este asigurat. Este necesar pentru lucrători detașați, lucrători transfrontalieri, pensionari, funcționari publici și membrii de familie aflați în întreținerea acestora”, mai spune directorul Stoica.

Cardul european, doar pentru pentru urgenţe şi necesităţi majore

Cardul european de sănătate emis de CNAS este utilizat numai pentru urgenţe şi necesităţi majore şi este gratuit. În caz de spitalizare îndelungată sau de tratamentele foarte scumpe, atunci pacientul trebuie să ceară o autorizare prealabilă.  Potrivit legislaţiei europene, românii care optează pentru servicii medicale în străinătate, sau invers, vor plăti iniţial din buzunarul lor acele costuri, iar apoi, pe baza documentelor justificative, casa de asigurări de sănătate rambursează contravaloarea serviciilor medicale la nivelul tarifelor din România sau din ţara în care se efectuează serviciul. Ţinând cont de diferenţele mari între costurile serviciilor medicale din Occident şi costul oficial al serviciilor medicale din România, sumele care trebuie suportate de pacienţi sunt enorme. Rambursarea se poate face numai în situaţia în care serviciul medical acordat într-un stat membru şi achitat de către asigurat face parte din pachetul de servicii de bază din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. Având în vedere faptul că în România tariful pentru un serviciu medical acordat în regim de spitalizare diferă de la un spital la altul, rambursarea se face la nivelul tarifului cel mai mare care se poate deconta în România pentru acelaşi serviciu medical.

Diferenţe mari de costuri dintre tratamentele din România şi din străinătate

Legislaţia europeană este în defavoarea cetăţenilor români, care nu vor mai plăti la costul real din străinătate, ci până la nivelul la care ar fi costat tratamentul respectiv în România. De exemplu, o operaţie de glaucom la Spitalul General din Viena costă echivalentul a 7.403 lei, însă, în România, pacientul va primi 3.633 de lei. Un RMN de coloană vertebrală într-un cabinet medical de radiologie din Germania costă 1.032 de lei. În România îi vor fi decontaţi doar 300 de lei. 15 şedinţe de radioterapie la Institutul de Oncologie “St. James” din Marea Britanie costă 49.581 de lei. La revenirea în ţară pacientul va primi doar 1.455 de lei.
Un comentariu la “Străinii au ales Bacăul ca să se trateze gratuit

  1. ELENA SAVIN

    VAI CE DARNICI MAI SUNTETI ,BINE CA PLATA PTR CAS. SE IA SI TARANULUI DIN IMP,PE PROFIT DAR NUMAI JUM. CA SA NU BENEFICIEZE DE DOAR O ASA ZICA URGENTA CA DOAR STAI 4 ORE FARA CATEVA MIN PANA PRIMESTI REZULTATUL ,DOAR DACA ESTI APROAPE DE ,,D-NA LOPATA SI DL. HARLET ”’ PREOTUL DEABIA ASTEAPTA,CUM SA FIE DECONTAT 300 LRI CAND UN T.M.N. COLOANA CEL MAI IEFTIN LA ,,LUXOR E 1100 LEI ,DACA NU TE TRIMIT LA REGINA MARIA SAU CLINICA ,,CHELARIU UNDE DAI APROAPE DUBLU ,HALAL M. AL SANATATII AVEM ,LUANE-AR LOCUL ORIUNDE S-AR DUCE SA VADA CUM ESTE

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *