Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Ambasadorul Suediei, pentru o zi cetăţean al comunei Valea Seacă

Pentru o zi, Excelența Sa Anneli Lindahl Kenny, ambasador al Suediei la București, a fost cetăţean al comunei Valea Seacă.
De o modestie cum rar se vede la acest nivel, fără să epateze în ţinută sau comportament, ambasadoarea suedeză s-a aflat încă de la primele ore ale dimineţii în localitatea în care ţara pe care o reprezintă a investit mult pentru reintegrarea romilor şi pentru ca aceştia să se întoarcă în ţară. Discuţiile de la primărie au continuat la „Centrul de servicii integrate pentru copii aflaţi în dificultate”, proiect derulat  de Fundaţia Star of Hope România, în parteneriat cu Primăria comunei Valea Seacă şi cu sprijinul financiar al unor donatori privaţi din Norvegia şi Suedia. Centrul de servicii integrate pentru copiii proveniţi din familii sărace, în marea lor majoritate proveniţi din familii rome, a fost amenajat în centrul comunei, lângă căminul cultural din Valea Seacă.  Principalii finanţatori sunt Pingstforsamling  Arvika, Suedia, Pinsemenigheten Salem, Sandefjord Norvegia,  alături de organizaţia “Star of Hope” Internaţional Suedia şi Norvegia. Centrul de zi a fost înfiinţat în 2015 printr-o investiţie de aproximativ 150 de mii de euro din partea donatorilor norvegieni şi suedezi. Se doreşte ameliorarea nivelului de trăi pentru 40 de copiii, zilnic, prevenirea abandonului şcolar, dar şi o instrucţie a părinţilor, pe teme de familie. „Prin activităţile derulate în cadrul “Centrului de servicii integrate pentru copii aflaţi în dificultate” se urmăreşte prevenirea abandonului familial, a eşecului/abandonului şcolar . Se asigură accesul copiilor aflaţi în situaţii de risc social din comunitatea locală, în special copiii de etnie rromă la activităţi socio-educaţionale şi recreative, susţinându-se astfel integrarea lor socială. Părinţii vor beneficia de servicii de consiliere, educaţie parentală, grup suport. O altă categorie de activităţi sunt centrate pe dezvoltarea relaţiilor cu comunitatea locală“, a precizat Aurora Vatamaniuc, managerul proiectului şi preşedinte executiv al Fundaţiei „Star of Hope România”. Traseul Excelenţei Sale, parcurs pe jos, a continuat până la casele de romi, a căror renovare s-a făcut tot cu fonduri suedeze, şi unde diplomatul a fost întâmpinat cu mămăligă şi carne făcute la pirostrii, invitaţia la masă fiind elegant refuzată. În schimb, a fost impresionată de virtuozitatea gazdei, care a tras iute câteva note în onoarea înaltului oaspete.  “Cel mai mult punem accentul pe educaţie, pentru că doar aşa, şi prin investiţiile pe care le facem aici, îi vom putea determina pe români să se întoarcă la casele lor. Aici unde să se poată realiza, iar dacă vor merge în străinătate să reprezinte cu cinste ţara din care provin”, a spus Anneli Lindahl Kenny .
Vizita delegaţiei suedeze a fost făcută la invitaţia Asociației Valoare Plus şi vine că urmare a faptului că mai mulţi locuitori de etnie romă din Valea Seacă au plecat în ţările nordice în căutarea unui trăi mai bun şi a unor venituri care să le asigure traiul de zi cu zi pentru familiile din ţară, de cele mai multe ori numeroase. Pentru că nu puţin sunt cei care, odată plecaţi, se apucă de furat şi de cerşit şi pot deveni uşor victime ale traficanţilor, comisarul şef Ion Munteanu, coordonatorul Centrului Zonal Bacău al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane i-a prezentat ambasadorului Suediei paşii care se fac în România pentru stoparea acestui fenomen.
Seria de activităţi desfășurate de către Asociația Valoare Plus a continuat la Școala Gimnazială Nr. 1, în cadrul proiectului „Pentru un viitor mai bun”. Prin intermediul acestui proiect, Asociația Valoare Plus oferă sprijin pentru circa 100 de elevi (între 10 și 14 ani) care provin dintr-un mediu disfuncțional şi din familii monoparentale din comunele Valea Seacă, Podu Turcului și Luncani. Sprijinul constă în activități after school, prin care copiii sunt ajutați din punct de vedere academic și programe de dezvoltare a caracterului. Proiectul „Pentru un viitor mai bun” este implementat cu ajutorul organizației umanitare SAM din Suedia.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *