Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

CreativeXP, afacerea americană de un milion de dolari a unui tânăr din Bacău

La 25 de ani, cu o combinatie de accent intre cel moldovean si cel american, Cosmin Bardan, plecat de sapte ani in Statele Unite, povesteste de ce a ales sa faca facultatea peste hotare si cum a pus bazele unei afaceri care a ajuns la vanzari de peste un milion de dolari in mai putin de doi ani. De la etapa in care ii era foarte dificil sa comunice in limba engleza, tanarul din Bacau a ajuns sa scrie descrierile produselor pe care compania sa le vinde pe Amazon si sa calatoreasca in lume, gandindu-se, din cand in cand, unde sa se stabileasca.

Inceputul tranzitiei

In timpul liceului, Cosmin a decis ca vrea sa faca facultatea in Statele Unite, dupa ce un prieten plecase deja peste hotare. Parintii nu au fost de acord cu decizia lui, apoi au realizat ca peste hotare sunt alte oportunitati si au acceptat.

Intrucat nu stapanea bine limba engleza, a luat doar 300 din 800 de puncte la examenul SAT, dar s-a bazat pe anii in care a jucat tenis si pe faptul ca poate lua o bursa sportiva, la o facultate care nu tine cont de rezultatul SAT, ci de notele din liceu. A mizat tot ce avea pe optiunea „early decision”, prin care putea alege doar o facultate, unde avea, de altfel, sanse mai mari sa fie acceptat. A intrat la Bates College, unde a obtinut si bursa integrala, care i-a acoperit costurile de cazare si mancare. Pentru a-si creste nivelul limbii engleze, Cosmin nu a luat meditatii, ci s-a uitat la filme si la seriale cu subtitrare in engleza.

Ajuns in State, la facultate, Cosmin isi aminteste cat de dificile erau primele luni, pentru ca ii era greu sa comunice cu oamenii. In doua luni, timp in care a stat cu oamenii din echipa de tenis a inceput sa vorbeasca, fiind incurajat si de atitudinea lor relaxata si de faptul ca nu il judecau si nici nu il excludeau din grup.

La sfatul unui prieten plecat si el peste hotare, Cosmin a ales sa nu se intoarca acasa timp de doi ani. Verile si le petrecea oferind cursuri de tenis, in East Hampton, New York. Dupa ce a terminat facultatea a dat in continuare lectii de tenis si a lucrat pentru o firma de concierge, apoi s-a angajat la o companie de advertising. Lucra circa 10 ore pe zi si se simtea precum un hamster care alerga pe o rotita, doar ca nu alerga pentru el, ci pentru altii, asa ca a decis sa lucreze pentru el, pentru timpul lui liber, pentru banii lui si pentru posibilitatea de a munci si calatori in acelasi timp. Si-a dat demisia la sase luni de cand s-a angajat si s-a alaturat prietenului lui care incepuse deja o afacere prin care vindea pe Amazon. A facut cursul Amazon Setup, destinat romanilor care vor sa vanda pe Amazon, apoi si-a extins cunostintele prin alte cursuri.

„Daca eu lucram mult mai bine, mai productiv, nu imi afecta cariera mult mai mult. Asa, cand lucrezi pentru tine, mi se pare ca cu cat mai bine muncesti, cu atat mai bine primesti”, spune Cosmin.

Cum ajungi sa faci un business vanzand pe Amazon? – citeste mai mult pe wall-street.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *