Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Sigmund Freud, psihiatrul care a scandalizat lumea ştiinţifică

Sigmund Freud a fost un neurolog austriac, fondator al psihanalizei. Freud poate fi pe drept cuvânt numit cel mai important legislator intelectual al epocii sale. Psihanaliza este deopotrivă o teorie despre psihicul uman, o terapie a suferinţelor sale şi un mod de interpretare a culturii şi societăţii. În ciuda criticilor repetate, a încercărilor de respingere şi a amendamentelor aduse ideilor lui Freud, înrâurirea lor a rămas extrem de puternică multă vreme după moartea lui şi în domenii situate la mare distanţă de psihologie. Dacă, aşa cum afirma cândva sociologul american Philip Rieff, „omul psihologic“ a înlocuit noţiuni anterioare precum omul politic, religios sau economic ca imagine de sine dominantă a individului de secol al XX-lea, faptul se datorează în bună măsură prestigiului viziunii lui Freud şi caracterului aparent inepuizabil al moştenirii sale intelectuale, aflăm de pe historia.ro.

Sigismund Schlomo Freud s-a nascut la 6 mai 1856 în Freiberg, Moravia, atunci Imperiul Habsburgic, astazi Pribor din Republica Ceha. A fost fiul lui Jacob Freud si al celei de a treia sotii a acestuia, Amalia (cu 20 de ani mai tânara decât sotul ei).

Cei doi frati vitregi ai lui Sigismund, Emmanuel si Philipp, erau aproape de aceeasi vârsta cu mama lui. Aceasta situatie neobisnuita poate fi o explicatie a interesului manifestat de Freud în studiul relatiilor familiale, concentrat asupra complexului lui Oedip.

În 1859, Freud s-a mutat împreuna cu familia la Leipzig, în Germania, iar, în 1860, la Viena, unde a ramas pâna în 1938. În 1877, si-a schimbat numele în Sigmund Freud. În 1873 si-a început studiile în cercetarea medicala la Universitatea din Viena. Înca din studentie, Freud a facut cercetari asupra sistemului nervos central, sub îndrumarea lui Ernst von Brücke, luându-si diploma în 1881. A lucrat la Clinica de psihiatrie a lui Theodor Meynert în perioada 1882-1883, apoi a studiat alaturi de Charcot, la clinica Salpetriere din Paris (1885). În 1886 s-a casatorit cu Martha Bernays si au avut sase copii.

Sigmund Freud a început cercetarile în domeniul psihanalizei în anii 1880, la finalul unui secol, în care, atât Europa cât si America au cunoscut reforma azilelor pentru persoanele cu deficiente psihice si si-au manifestat interesul pentru starile psihologice anormale, în special pentru afectiunile psihice. Freud s-a îndreptat catre studiul psihanalizei dupa ce a citit articole referitoare la metoda lui Breuer de a trata isteria prin hipnoza. Freud si Breuer au publicat împreuna ”Studii despre isterie” în 1895. În acelasi an, Freud a reusit sa-si analizeze un vis. În urmatorii cinci ani (1895-1900), a elaborat majoritatea conceptelor care au fost apoi incluse în teoria si practica psihanalizei. Termenul de ”psihanaliza” a fost propus chiar de Freud în 1896. Dupa despartirea de Breuer si dupa socul suferit în urma mortii tatalui, Freud începe autoanaliza în 1897, concentrându-se asupra propriilor vise si fantezii, fiind sustinut de prietenul sau, Wilhelm Fliess.

A fost profesor la Universitatea din Viena. Teoriile sustinute de Freud au generat reactii contradictorii, pâna când un grup de tineri doctori a început sa-l însoteasca la Viena, în 1902. A fondat aici ”Societatea psihologica de miercuri”, o reuniune saptamânala între prieteni, la care se discutau noile sale descoperiri si care a devenit Societatea Vieneza de Psihanaliza în 1908, si Societatea Internationala de Psihanaliza în 1910.

 

”Interpretarea viselor” a contrariat lumea medicala

”Interpretarea viselor”, pe care Freud o considera cea mai importanta carte a sa, a fost publicata în 1899, dar are inscriptionat anul 1900 ca data a primei editii, datorita faptului ca autorul dorea ca marea sa descoperire sa fie asociata cu începutul unui nou secol. Lumea medicala privea cu scepticism aceasta lucrare, asa ca Freud si-a continuat studiile singur, izolat de restul cercetatorilor. A început sa lucreze cu Dora, una dintre pacientele sale, si a publicat, în 1901, ”Psihopatologia vietii de zi cu zi”.

În 1905 a publicat trei eseuri despre teoria sexualitatii, legatura dintre acestea si subconstient si fragmente de analiza a cazului de isterie al Dorei. În 1908, a avut loc, la Salzburg, primul congres de psihologie freudiana. În 1909, Freud a fost invitat de catre Stanley Hall sa tina cinci cursuri la Universitatea Clark. Aceasta vizita în Statele Unite i-a marcat cariera, atragând atentia întregii lumi asupra teoriilor sale.

În 1912, a fost publicata prima revista de specialitate, ”Imago”. Pe masura ce Societatea Internationala de Psihanaliza devenea din ce în ce mai cunoscuta, câtiva membri s-au retras si au fondat propriile scoli de psihologie. În 1916, Freud publica prima parte din ”Introducerea în psihanaliza”.Sigmund Freud, omul care a schimbat viziunea asupra psihicului uman p

Freud a aflat ca sufera de cancer al maxilarului în 1923. Si-a petrecut urmatorii 16 ani luptând cu boala. Nu a renuntat la cercetare, iar în 1925 a publicat cinci volume de lucrari — ”Collected Works”. A primit Premiul Goethe pentru literatura (1930) si a fost ales Membru de onoare al Societatii Regale Britanice de Medicina în 1935. Amenintat de ocupatia nazista, a emigrat în 1938 în Anglia, împreuna cu familia.

Sigmund Freud a murit la Londra, la 23 septembrie 1939, la vârsta de 83 de ani.

 

Freud si ”dezvoltare sexuala” a oamenilor

De-a lungul carierei, Sigmund Freud a publicat numeroase carti si lucrari de specialitate. Desi studiul sau se concentra asupra comportamentului sexual, el întelegea prin acesta instincte sau dorinte care determinau o anume atitudine sau anumite convingeri, fie ele vizibile sau reprimate. Urmând o evolutie biologica, Freud stabileste un model rigid a ceea ce el numeste ”dezvoltare sexuala”. Pentru aceasta, Freud propune teoria stadiilor de dezvoltare, pe vârsta, cu delimitari foarte clare. Nu este obligatoriu ca un individ sa treaca prin toate fazele si este posibil ca unele etape sa se suprapuna.

Prima faza este cuprinsa între 0-2 ani. În aceasta perioada, copilul exploreaza lumea cu ajutorul buzelor si al gurii: accepta mâncarea, laptele si are tendinta de a duce la gura orice obiect pe care îl poate tine în mâna. Mai târziu, învata sa foloseasca gura pentru a comunica. Urmatoarea faza este cuprinsa între 2-4 ani si este cea mai controversata. În aceasta perioada, copiii descopera diferentele sexuale si învata sa-si controleze nevoile fiziologice. Astfel, copilul realizeaza ca îsi poate manipula parintii, refuzând sa faca ce i se cere.

Perioada între vârstele de 4-6 ani este cea mai importanta pentru dezvoltarea psiho-sexuala a individului. Cheia acestei etape este atractia pe care copilul o simte fata de parintele de sex opus, odata cu teama de celalalt parinte. Freud numeste aceasta atractie complexul lui Oedip (pentru baieti) si al Electrei (pentru fete). Aceste complexe conduc la o diferentiere normala a personalitatii masculine de cea feminina. Rezolvarea complexului consta în încercarea copilului de a se identifica cu parintele de acelasi sex, aceasta identificare ducând la viitoarea sa orientare sexuala.

În perioada urmatoare, între 6 ani si pâna la vârsta pubertatii, individul suprima dimensiunea sexuala si se concentreaza asupra altor aspecte ale vietii. Este perioada învatatului, adaptarii la societate, asimilarii unor informatii culturale si valorilor morale. Aceasta etapa latenta dureaza aproximativ 5 sau 6 ani, pâna la pubertate, când individul devine constient de dimensiunea sexuala. Începând cu vârsta pubertatii, individul este atras de persoanele de sex opus si poate duce la bun sfârsit instinctul procrearii.

 

Dimensunile personalitatii

O alta latura a teoriilor lui Freud o constituie studiul personalitatii. Structura personalitatii are 3 dimensiuni. Freud a împartit-o în id, ego si superego. Numai ego-ul este vizibil, dar toate trei au propriile efecte asupra personalitatii. Id-ul reprezinta fortele biologice. Este o constanta a personalitatii deoarece este întotdeauna prezenta. Omul se naste cu propriul id. Id-ul este o componenta foarte importanta a personalitatii, deoarece ne permite sa obtinem lucrurile de care avem nevoie înca de când ne nastem.

 

Ce ascund visele

Un alt punct important abordat de Freud îl reprezinta interpretarea viselor. Freud sustine ca visul este protectorul somnului. Atunci când mergem la culcare încercam sa ne detasam de realitate, anulând orice stimul extern. În timpul noptii, mintea ne protejeaza, prin vise, atât de stimulii externi, cum ar fi zgomotul sau lumina, cât si de cei interni, cum ar fi emotiile, teama sau insatisfactiile. Studiul lui Freud s-a concentrat mai mult asupra stimulilor interni. Pentru ca o persoana sa poata experimenta în vis emotii puternice, negative, gânduri interzise sau dorinte ascunse, acestea trebuie sa fie deghizate sub o anumita forma. În caz contrar, cel care are un astfel de vis devine extrem de agitat si se trezeste. Prin urmare, o buna interpretare a viselor poate duce la întelegerea manifestarilor subconstiente.

 

Contradictiile lui Freud

O parte din teoriile propuse de Freud sunt strâns legate de cultura acelor vremuri, unele sunt foarte greu de demonstrat, iar altele sunt parte din propria lui personalitate. Dar Freud este un excelent observator al comportamentului uman si majoritatea ideilor sale se regasesc la baza teoriilor de astazi. Cu toate acestea, exista pareri contradictorii cu privire la anumite aspecte ale teoriilor sale. Spre exemplu, în ceea ce priveste complexul lui Oedip, psihologii sustin ca este adevarat ca unii copii se simt atrasi de parintele de sex opus si intra în competitie cu parintele de acelasi sex. Totodata, este iarasi adevarat ca o parte din acesti copii retin aceste afectiuni, temeri si aspiratii si în perioada maturitatii. Dar majoritatea teoreticienilor considera aceste exemple exceptii si nu reguli. Aceste cazuri apar în familiile care nu se comporta normal, parintii nu se înteleg si folosesc, deseori, copilul ca arma de lupta împotriva celuilalt. De asemenea, aceste cazuri apar atunci când parintii nu discuta cu copilul, acesta ajungând sa afle lucruri eronate despre sexualitate de la alti copii.

mixdecultura.ro


Sursa: StiriNationale
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *