Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

WiFi4EU: Fonduri europene pentru internet gratuit în spatiile publice

Municipalitatile interesate, din intreaga UE, sunt invitate sa se inregistreze, in portalul on-line WiFi4EU, in scopul obtinerii de finantare europeana pentru instalarea de puncte de acces public si gratuit la internet wireless. Primele cereri de proiecte vor fi lansate la jumatatea lunii mai prin programul WiFi4EU, ce ofera bonuri in valoare de 15.000 de euro. Acestea pot fi utilizate de localitati pentru a institui puncte de acces Wi-Fi in spatii publice, cum ar fi biblioteci, muzee, parcuri sau piete publice.

Comisarul pentru economie si societate digitale Mariya Gabriel a declarat: ” Prin initiativa WiFi4EU, mii de persoane vor avea acces gratuit la internet in spatii publice in intreaga UE. Datorita programului WiFi4EU, comunitatile locale vor putea aduce conectivitatea mai aproape de cetateni, permitandu-le acestora sa beneficieze pe deplin de nenumaratele oportunitati oferite de digitalizare. Acesta reprezinta un pas concret catre realizarea pietei unice digitale. 

Cum poate beneficia o municipalitate de un bon valoric WiFi4EU:

  1. etapa de inregistrare: incepand cu data de 20 martie 2018, localitatile ar trebui sa se inregistreze in portalul www.WiFi4EU.eu;
  2. etapa de depunere: primele cereri de finantare vor putea fi depuse, incepand cu mijlocul lunii mai 2018, localitatile inregistrate putand solicita bonuri valorice dintr-un prim lot de 1.000 de bonuri WIFI4EU, ce vor fi distribuite pe baza principiului „primul sosit, primul servit”;
  3. etapa de atribuire: Comisia va anunta cele 1.000 de localitati care vor primi finantare in aceasta prima etapa, asigurandu-se un echilibru geografic; fiecare tara participanta va primi cel putin 15 bonuri valorice.

Localitatile vor putea utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achizitiona si instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fara fir) in anumite centre ale vietii publice locale pe care le-au ales in acest sens. Costurile pentru intretinerea retelei vor fi acoperite de localitati. Retele finantate prin WiFi4EU vor fi gratuite, fara publicitate si nu vor colecta date cu caracter personal. Finantarea va fi acordata numai retelelor care nu se vor suprapune cu oferte gratuite, publice sau private, deja existente si cu o calitate similara in acelasi spatiu public.

In urmatorii doi ani vor mai exista inca patru oportunitati de depunere a cererilor de finantare in cadrul WiFi4EU. Pana in 2020, 120 milioane de euro din bugetul UE vor fi alocate pentru finantarea echipamentelor necesare furnizarii de servicii Wi-Fi publice gratuite, in aproximativ 8.000 de localitati din toate statele membre, precum si din Norvegia si Islanda.

Sursa: Comisia Europeana


Sursa: ZPN
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *