Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Eveniment de o importanță deosebită pentru județul Bacău

Orașul Târgu Ocna a fost în data de 26 februarie 2018, gazda unui eveniment de o importanță deosebită pentru județul Bacău. Mai exact, au fost semnate înțelegerile de cooperare și înfrățire între județul Bacău și raioanele Strășeni și Ialoveni din Republica Moldova. De asemenea, a avut loc și semnarea acordului de înțelegere și colaborare între orașul Târgu Ocna și orașul Cricova. Semnarea acordurilor de înfrățire a avut loc în cadrul lucrărilor Consiliului Director al Asociației Orașelor din România (AOR), un eveniment ce se dorește a fi un prim pas pentru revitalizarea relațiilor internaționale, cu derularea unui program de schimb de bune practici.
Alături de președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, printre invitați s-au aflat Natalia-Elena Intotero, ministru – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Adrian Ionuț Gâdea – secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Valentin Manea, președinte ACOR, filiala județeană Bacău, Mihail Popa, președinte al raionului Strășeni, Petru Răbdău, primar al comunei Rădeni, Aliona Chircu, primar al comunei Greblești, Dimitriu Anatolie, președintele raionului Ialoveni, Mereacre Oleg, vicepreședinte al raionului, Mereacre Nicolae, secretarul raionului Ialoveni, precum și primari de orașe din România și Republica Moldova.
Momentul solemn al semnării acordurilor a fost marcat de către președintele Sorin Brașoveanu printr-un discurs emoționant: ”Ne aflăm astăzi în fața unui moment foarte important pentru colaborarea între unitățile administrativ-teritoriale pe care le reprezentăm. Înfrățirea pe care o parafăm între județul Bacău și raioanele Ialoveni și Strășeni se înscrie în linia acordurilor similare încheiate deja de peste 100 de localități românești. Este un proces ireversibil, care sunt convins că va continua. Unul dintre ele este cel cu raionul Florești, pe care îl vom semna în scurt timp.
Dar, dincolo de dimensiunea oficială, întâlnirea noastră de astăzi are conotații simbolice importante. Avem datoria să nu uităm că acum 100 de ani, într-un context internațional mult mai dificil, dat de Primul Război Mondial și de Revoluția Bolșevică din Rusia, românii din Basarabia au decis, prin reprezentanții săi, declararea autonomiei Basarabiei, proclamarea Republicii Democratice Moldovenești și, la 27 martie 1918, unirea cu România, unire ce avea să fie definitivată prin alipirea la țara mamă a Bucovinei și a Transilvaniei, și mai ales prin recunoașterea acestei uniri de către marile puteri internaționale.
Avem, așadar, misiunea de a nu uita eforturile acelei generații de oameni politici responsabili, cu dragoste de neam, care, prin voci precum Constantin Stere, Ion Inculeț (președintele republicii), Daniel Ciugureanu (șeful guvernului de la Chișinău) etc., au pus în practică idealul de veacuri al românilor. Acum, în anul Centenarului Marii Uniri, îmi doresc ca acest acord de înfrățire pe care îl semnăm astăzi să însemne nu doar declarații și festivism, ci acțiuni concrete, cu rezultate palpabile, în diferite domenii ale vieții: industrie, agricultură, comerț, cultură sau educație. Și, implicit, o viață mai bună pentru locuitorii din aceste regiuni.
Documentele pe care le semnăm astăzi înseamnă pentru mine (și sper că și pentru dumneavoastră) un prim pas în revenirea la normalitate și în strângerea relațiilor între românii pe care o istorie nedreaptă i-a separat vremelnic. Pe de altă parte, întâlnirea noastră de astăzi deschide noi oportunități de care sper că vom ști să profităm în perioada următoare.
Fie ca acordul de înfrățire de astăzi să ne aducă mai aproape și să contribuie la parcursul european al tuturor românilor! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a mai subliniat președintele Consiliului Județean Bacău.
La rândul său, președintele raionului Ialoveni, Dimitriu Anatolie a precizat că astăzi nu doar parafăm un simplu tratat de colaborare, astăzi, fără a rosti vorbe mari, scriem o nouă filă în istoria neamului românesc. ”Noi cei de astăzi, avem obligația morală să aducem adevărul istoric acasă. Să arătăm celor care ne-au ales că suntem același popor, avem aceeași istorie, vorbim aceeași limbă. Avem foarte mult de lucru, mai ales în acest an în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri”, a declarat Dimitriu Anatolie.
Mihail Popa, președintele Raionului Strășeni a menționat că semnarea acestor acorduri reprezintă un document care va deschide noi orizonturi în ceea ce privește colaborarea dintre Raionul Strășeni și Județul Bacău. ”Prin aceste acorduri de colaborare ne vom putea extinde la toți românii de dincolo de Prut care așteaptă aceste înfrățiri. Sper să fie o călăuză pentru toți cei care își doresc integrarea. Îmi amintesc că în urmă cu ceva vreme am participat la semnarea unor documente oficiale în Republica Belarus. Când m-am uitat am văzut arborat drapelul României. Cineva și-a dat seama de greșeală și a vrut să înlocuiască drapelul. Le-am transmis să lase așa steagul, le-am precizat că: dumneavoastră preziceți că în curând vom avea același drapel al republicii mamă. Am simțit atunci un sentiment măreț!”, a conchis oaspetele moldovean.
Programul celor două delegații a cuprins vizite la o serie de obiective importante ale județului, printre care s-au numărat Salina din Târgu Ocna, Observatorul Astronomic ”Victor Anestin” sau Pârtia de schi ”Nemira” de la Slănic Moldova precum și discuții și mese rotunde pentru a găsi cele mai bune posibilități de colaborare pe multiple domenii de interes comun – economic, educațional, cultural sau sportiv.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *