Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

70 de ani de la nașterea exploratorului Teodor Negoiță

Cercetătorul și exploratorul Teodor Gheorghe Negoiță, primul român care a atins Polul Nord pe schiuri, fondator al Stației de cercetări științifice Law-Racoviță din Antarctica, s-a născut la 27 septembrie 1947, în localitatea Sascut, județul Bacău, într-o familie de învățători.

A absolvit Facultatea de Chimie Industrială din Iași în anul 1973, frecventând în paralel și cursuri la Facultatea de Geografie. A obținut doctoratul în științe chimice cu lucrarea ”Controlul poluării în zonele arctice și antarctice”.

În 1987, a fondat Institutul Român pentru Cercetare Polară. După aproximativ trei ani, timp în care a strâns fondurile necesare, Teodor Negoiță a început să organizeze, alături de geografi, geologi, ingineri și doctori români, expediții în regiunile arctice, precum Groenlanda, nordul Canadei și arhipelagul norvegian Svalbard.

A studiat și pe cont propriu porțiuni din Groenlanda și insula Spitsbergen, călătorind peste 300 de km pe schiuri.

La data de 21 aprilie 1995, ora 6.00, ora Bucureștiului, a devenit primul român care a atins Polul Nord, în cadrul amintitei expediții ruse de cercetare. Performanța lui a plasat România pe locul 11 în lume la capitolul cetățeni care au ajuns la Polul Nord.

În 1996, a înființat Fundația Antarctică Română.

La 13 ianuarie 2006, Teodor Gheorghe Negoiță a inaugurat, alături de echipa sa, prima și singura stație de cercetări polare românești în Antarctica, Law-Racoviță. Din echipă au făcut parte și două femei, Florica Topârceanu și Elena Bocanciu, experte în biologie și biochimie, primele românce la Polul Sud.

De-a lungul carierei sale, Teodor Negoiță a publicat peste 30 de lucrări științifice, în reviste cu mare impact în lumea științifică internațională și a contribuit la popularizarea rezultatelor cercetărilor sale prin numeroase întâlniri, simpozioane și sesiuni de comunicări în țară și străinătate.

Academia Română i-a acordat cercetătorului român distincția onorifică Meritul Academic pentru merite deosebite în cercetarea din ținuturile polare, potrivit http://www.academiaromana.ro/.

În decembrie 2000, Teodor Gheorghe Negoiță a fost decorat de președintele Emil Constantinescu cu Ordinul Național Steaua României în grad de Ofițer. A primit din partea președintelui Traian Băsescu, la propunerea și recomandarea Academiei Române, Ordinul Național Steaua României în grad de Comandor, la 28 mai 2009.

Pentru contribuția adusă la Știința Antarcticii, Teodor Gheorghe Negoiță a fost desemnat Omul de Știință Internațional 2003 de către Comitetul Științific pentru Cercetări Antarctice din cadrul Institutului de Cercetare Polară Scott (Cambridge, Marea Britanie).

Teodor Gheorghe Negoiță a încetat din viață la 23 martie 2011, la vârsta de 64 de ani și a fost înmormântat în localitatea natală din județul Bacău.

Agerpres
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *