reclamatie

RAJA Constanța, investiție de 44 de milioane de euro în rețeaua de apă a Oneștiului

RAJA Constanța, noul operator de apă-canal în Onești, și-a prezentat bilanțul după o lună de activitate, ocazie cu care alți patru primari din județ și-au manifestat interesul vizavi de o colaborare cu cel mai mare operator regional de apă din țară. RAJA are planuri mari în ceea ce privește sistemul de apă și canalizare din Onești, urmând să facă investiții de nu mai puțin de 44 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2019. RAJA a reușit deja să atragă toate privirile prin profesionalismul cu care a lucrat la Onești în cele 35 de zile care s-au scurs de la preluarea sistemului public de alimentare cu apă și canalizare al orașului. Mai exact, SC RAJA SA Constanța a elaborat un program investiţional care să permită modernizarea, extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi canalizare, în valoare de peste 44 milioane de euro, investiţii dezvoltate cu fonduri europene nerambursabile. Aproape 8 milioane de euro vor fi investitI în crearea unei surse de apă şi a unei staţii de tratare, alte peste 4 milioane de euro vor fi investite în reabilitarea reţelei de distribuţie iar alte apoximativ 17 milioane euro sunt destinate construcţiei unei noi staţii de epurare, inclusiv treapta terţiara, ce va putea deservi aproximativ 65.000 de persoane.

„Mă bucur să văd că acest proiect, pe care eu îl consider principala şi cea mai importantă realizare a mandatului meu până în acest moment, a primit girul consilierilor locali, cărora le mulţumesc pentru încrederea acordată si mai ales pentru faptul că, indiferent de culoarea politică, noi trebuie să lucrăm pentru binele cetăţenilor, alegând astfel împreună cea mai bună soluţie pentru viitorul apei oneștenilor!”, a spus Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești.

RAJA Constanța nu numai că a redus simțitor pierderile de apă de la Onești, dar a dat deja drumul proiectelor de investiții, publicând pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) anunțul privind elaborarea documentației de atribuire a contractului de consultanță. În toată aria de operare, S.C. RAJA SA percepe tarife unice pentru prestarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare, prețurile practicate fiind următoarele: 1 mc apă – 4,46 lei cu TVA inclus; 1 mc canal – 4,32 lei cu TVA inclus.Prețul total perceput pentru prestarea serviciilor de apă și canalizare este de 8,78 lei cu TVA inclus. „Având în vedere prețul plătit de oneșteni ( 9,87 lei – apă potabilă, canalizare și apă meteo), dar și faptul că RAJA Constanța nu încasează tariful pentru apele pluviale de la abonați, rezultă că oneștenii plătesc începând cu data de 1 iunie 2017, cu 1.09 lei / mc mai puțin pentru prestarea serviciilor de apă și canalizare. Mai mult, acest tarif nu va fi modificat până la data de 31.12.2018. Prețul unic practicat de compania noastră de 8,78 lei este perceput din luna decembrie 2013, această nemodificare de tarif de aproape 4 ani arătând încă o data seriozitatea companiei în relația cu abonații, seriozitatea și interesul companiei față de abonați”, a spus Felix Stroe, directorul general RAJA. Operatorul constănțean a preluat de la 1 iunie furnizarea apei în regim non-stop după mai bine de 17 ani în care acest serviciu a fost furnizat în municipiu cu intermitențe, în unele perioade furnizarea apei făcându-se chiar și în regim de doar 6 ore pe zi. Felix Stroe a mai spus că apa pe care o lucrează CRAB este prea scumpă și, dacă nu operatorul regional băcăuan nu acceptă o negociere, RAJA va face o aducțiune separată de la Valea Uzului. “Vom construi și conductele noastre de distribuție, și acestea nu vor mai fi din tablă, ci din țeavă ceramic vitrificată, cea mai nouă tehnologie în domeniu”.  Pentru Onești, noul operator asigură gratuit serviciile de alimentare cu apă și canalizare tuturor unităților de învățământ ( grădinițe, școli, licee), precum și apa consumată de bisericile de la nivelul municipiului, indiferent de cultul religios.

Investiții în rețea

Totodata, S.C. RAJA S.A. – Operator licențiat ANRSC Clasa I va realiza investiţiile prevăzute în programul de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în perioada 2017-2020, lucrări ce vor asigura conformarea la directivele Uniunii Europene privind protecția mediului și calitatea serviciilor. Investiţiile necesare pentru municipiul Onești sunt extinderea/ reabilitarea reţelei de canalizare pe o lungime de aproximativ 37 km și extinderea/ reabilitarea rețelei de alimentare cu apa pe o lungime de aproximativ 110 km. De asemenea, va fi reabilitată stația de apă potabilă de la Cuciur și se va construi o nouă stație de epurare ape uzate și o nouă microstație de epurare în cartierul Slobozia. Totodata, se vor reabilita rezervoarele de înmagazinare ale apei potabile și se vor instala 31 sisteme locale de reducere a presiunii la nivelul rețelei stradale, împiedicandu-se astfel producerea de avarii atât pe sistemele administrate de companie, cât și pe rețelele interioare de alimentare cu apă ale abonaților. Toate aceste investiții ce vor fi realizate prin Programul Operational Infrastructură Mare cu o valoare totală de 44 milioane de Euro și cu o cofinanțare S.C. RAJA S.A. din fonduri proprii de aproximativ 20%.

Primarii din localitățile limitrofe sunt interesați de noul operator

Primarii comunelor Tg. Trotuș și Pârgărești, Adrian Forcoș, respectiv Victoria Iulișcă, care s-au confruntat cu aceleași probleme legate de alimentarea cu apă ca și primarul Oneștiului, și încă nu au scăpat de ele, n-ar spune nu unei colaborări cu RAJA, deși UAT-urile pe care le conduc sunt membre ADIB (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău) și acționare CRAB.“Sunt un primar tânăr, pe care, însă, l-au îmbătrânit aceste veșnice probleme cu apa. Noi am stat o lună întreagă fără apă!”, a spus Forcoș. Primarul orașului-stațiune Tg. Ocna, Ștefan Șilochi a rămas la rândul său impresionat de forța și modalitatea de lucru a celor de la RAJA.“Văd aici tot felul de grafice, planuri de investiții cu termene clare, foarte bine puse la punct, cum se făceau odinioară. Este evident că se lucrează profesionist! Astăzi, puțini mai întocmesc astfel de grafice, ca să nu mai spun că termenele de finalizare sunt rareori respectate”,a spus Șilochi. Acesta a ținut să precizeze, afirmație întărită apoi de primarul stațiunii Slănic Moldova, Gheorghe Baciu, că“noi și Slănic Moldova avem nevoie de o a doua sursă de apă”. Directorul general al RAJA, Felix Stroe i-a asigurat pe primarii prezenți la conferința prilejuită de prezentarea bilanțului primelor 35 de zile de activitate a companiei constănțene la Onești că“noi suntem pregătiți să preluăm pe oricine dorește să lucreze cu RAJA”. Mai mult decât atât, răspunzând întrebării unui jurnalist băcăuan, Stroe a punctat, mai în glumă, mai în serios:“Suntem pregătiți să luăm și CRAB-ul!”
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *