Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Primul festival geto-dacic în Bacău

După Patimile lui Isus, o extraordinară reprezentație desfășurată în luna aprilie anul trecut în centrul municipiului, băcăuanii vor avea parte în acest an de un alt festival organizat în premieră ce încearcă să reconstituie atmosfera lumii din urmă cu două milenii. Este vorba despre ediția I a Festivalului Tamasidava, primul festival geto-dacic din județ, organizat între 7-9 iulie, de Asociația Română de Marketing (AROMAR) împreună cu Asociația Geto-Dacii din Moldova. Pentru această manifestare, consilierii județeni băcăuani au aprobat alocarea a 55.000 de lei.

„Sunt foarte multe persoane interesate de istoria strămoșilor noștri și noi încercăm să le arătăm pe viu o pagină de istorie. Ne îmbrăcăm exact cum se îmbrăcau strămoșii noștri, reproducem arme, armuri, săbii, scuturi, tot ce ține de momentele de luptă ale strămoșilor noștri geto-daci. Noi ne axăm pe partea Moldovei, suntem singurii din această parte a țării. Noi utilizăm numai replici a ceea ce se găsesc în cetățile din zonă-Iași, Bacău, Piatra Neamț”, le-a spus consilierilor Constantin Lăpușneanu, reprezentantul Asociația Geto-Dacii din Moldova, care a venit la ședința de consiliu îmbrăcat în tarabostes.

 Tradiții geto-dace reînviate

La festivalul din luna iulie, băcăuanii vor putea asista la o serie de prezentări și demonstrații de luptă specifice lumii dacice și vor urmări o poveste mai puțin familiară acestora, cea a dacilor de dincolo de Carpați. „Asociația culturală Geto-Dacii din Moldova reprezintă prima asociație cu activități de reconstituire istorică dedicată perioadei antice din regiunea Moldovei. Este formată din câțiva membri și mai mulți voluntari, care își doresc să redea atmosfera lumii de acum 2000 de ani de pe teritoriul țării noastre. Scopul principal al asociaţiei este promovarea patrimoniului geto-dacic. Totodată, avem și pentru publicul larg activități cum ar fi: antrenamentele cu arme de lemn, tras cu arcul si aruncatul suliței, lupte pe buturugi, lupte greco-romane, dar și ateliere meșteșugărești: pielărie, pictură, sculptură în lemn”, spune Constantin Lăpușneanu. Pentru festivalul de la Bacău, artiștii dau asigurări că vor veni în număr mare, pregătiți din toate punctele de vedere: vor reconstitui tabăra antică, care va arata exact ca în acele timpuri, cu toate detaliile puse la punct, și vor fi echipați și înarmați până în dinți pentru demonstrațiile și paradele militare, dar și reconstituirea de bătălii.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *