Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Concert SoNoRo Conac la Muzeul Național “George Enescu” din Tescani

Sâmbătă, 10 iunie, de la ora 19.00, Muzeul Național George Enescu, secția „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”, din Tescani, va fi gazda concertului SoNoRo Conac.

În fosta reședință a marelui compozitor George Enescu vor răsuna partiturile lui Franz Schubert, Ludwing van Beethoven și  Ernst von Dohnanyi, în interpretarea artiștilor Kirill Troussov (vioară), Răzvan Popovici (violă) și Leo Schmidt (violoncel).

Conacul de la Tescani a aparținut renumitei familii boierești Rosetti-Tescanu și a fost construit de către Dumitru Rosetti Tescanu, în anii ‘80 ai secolului XIX, cu o arhitectură aparținând stilului eclectic franțuzesc, tipic vremii.

Înconjurat de un parc dendrologic impresionant, conacul are, astăzi, statut de monument istoric și este considerat cel mai vechi centru cultural românesc. În trecut, aici aveau loc întâlniri frecvente ale artiștilor și intelectualilor acelor timpuri, gazda însăși fiind activ implicată în viața culturală.

George Enescu era invitat foarte des la conac, în serile muzicale și la întâlnirile artiștilor. În 1937, acesta s-a căsătorit cu Maria Cantacuzino (Maruca), una din cele două fiice ale familiei Rosetti Tescanu, iar conacul a devenit unul dintre locurile preferate ale marelui compozitor. Enescu obisnuia să vină adeseori aici și să petreacă câteva luni pe an pentru a se inspira în crearea operelor muzicale, fiind atras de peisajul minunat și liniștea încântătoare. Aici este locul unde compozitorul a creat cele mai importante lucrări ale perioadei sale de maturitate creativă, dintre care cea mai reprezentativă este “Oedip”.

Cele mai importante dintre încăperile conacului sunt sala mare, unde George Enescu lucra în perioada în care se afla la Tescani și care a fost denumită “Oedip”, dar și camera de zi, acolo unde își desășura activitatea Maruca și care adăpostea o bibliotecă vastă cuprinzând peste zece mii de volume, chiar și exemplare unice, din varii domenii. Biblioteca a fost, însă, distrusă în anul 1948.

În anul 1947, după plecarea definitivă din țară a compozitorului, Maria Cantacuzino-Enescu donează conacul Ministerului Culturii, pentru a crea un centru cultural. Construcția intră într-un proces complex de restaurare în anul 1970, iar din 2007 devine secție a Muzeului Național George Enescu, purtând numele „Dumitru şi Alice Rosetti Tescanu – George Enescu”.

Concertul va fi urmat de un cocktail.

Accesul este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile,

la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470.

Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac din luna iunie va continua în următoarele clădiri de patrimoniu:

Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași (11 iunie 2017)

Conacul Marghiloman, Hagiești (13 iunie 2017)

Biserica Fortificată, Cincșor (15 iunie 2017)

Castelul Kalnoky, Micloșoara, județul Covasna (17 iunie 2017)

Castelul Daniel, Tălișoara, județul Covasna (18 iunie 2017)

Programul seriei de concerte și mai multe detalii despre SoNoRo Conac sunt disponibile pe: conac.sonoro.ro

***

Despre SoNoRo Conac

În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac- , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României și a susținut concerte în clădiri de patrimoniu precum Castelul Bran, Conacul Petre P. Carp, de la Țibănești, Palatul Teleki, de la Gornești, Conacul Udriște-Năsturel, de la Herești. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia,  Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara. În 2015, concertele SoNoRo Conac au fost găzduite de Biserica Evanghelică din Herina, Catedrala Romano-Catolică din Alba-Iulia, Biserica fortificată din Viscri, Casa Boema din Cluj-Napoca, Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei, Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad. Printre concertele din 2016 le amintim pe cele de la Castelul Gyulay Ferencz din Mintia, Casa cu Blazoane, Chiojdu, Casa de Oaspeți a Prințului de Wales, Valea Zălanului, și Cetatea Făgăraș.

SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.
Parteneri: Asociația Arché, Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului, Illy, Avincis, Media Image, Palatul Culturii din Iași, Castelul Kalnoky de la Micloșoara, Castelul Daniel din Tălișoara, Biserica Fortificată din Cincșor, Carul cu Bere, București, Conacul Alexandru Marghiloman, din Buzău, Castelul Sturdza din Miclăușeni, Conacul Komaromi, de la Otomani, Cetatea din Oradea, Conacul Neamțu, din Olari, Școala Centrală, București, Muzeul Național “George Enescu”, Secția Dumitru și Alice Rosetti Tescanu, din Tescani.

Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Casa Lux, Marie Claire, Beau Monde, National Geographic, Forbes Life, HotNews, Igloo, Zeppelin, Arhitectura, Arhitext, The Art of Living, Alist Magazine, The Institute, designist.ro, dreamingof.net,  visuell.ro.

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *