reclamatie

Jocul Ursului din Comăneşti, în presa internaţională

ursPublicaţia britanică The Telegraph şi agenţia de presă AFP au publicat, sâmbătă, un videoclip în care cete de colinători români joacă Ursul în Comâneşti, costumaţi şi celebrând Anul Nou.

În tradiţia rurală precreştină acest ritual alunga demonii, scriu jurnaliştii de la The Telegraph. Legenda spune că ursul aduce bunăstare, sănătate şi noroc dacă îţi calcă gospodăria, scriu britanicii în film.

Aproape un milion de vizualizări a strâns filmul publicat de cotidianul britanic pe Facebook. Internauţii au distribuit filmul de peste 7.500 de ori şi aproape 500 au comentat tradiţia românească.

Şi AFP a publicat, în secţiunea video, un film cu jocul Ursului, intitulat: România, parada Ursului pentru a alunga spiritele rele.

În ultima zi a anului 2016 a avut loc a XXI ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri Strămoşeşti din oraşul Comăneşti, judeţul Bacău.

Un obicei arhaic care se petrece în Seara Anului Nou este Jocul Ursului, un joc popular cu măşti, cu caracter augural, format din urători deghizaţi. Masca-costum este lucrată din blana unui animal întreg şi este împodobită la cap cu doi canafi (ciucuri) de culoare roşie.

Jocul Ursului ar fi aducător de fertilitate, iar sunetele fluierului, ale tobelor şi ale tălăngilor ar avea avea ca rezultat scoaterea căldurii din pământ, pentru ca solul să fie mai productiv.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *